Want to know more?

Contact us

This beautiful home in Marsden Cove, was designed by Houston Architects.

advertisment

Houston Architects designed this beautiful home in Marsden Cove. The height of the house was intentional, to take full advantage of the harbour views and the reserve below. The home was highly commended in the 2015 TIDA Home awards.

The house was laid out as a Y junction to orient the various axis of the building to the main views and entry points. A four car garage to house two collectable cars (a Mustang beautifully restored and a 1952 Chevrolet pick up in canary yellow colour) and their every day street cars.

The entry has a double height atrium with clerestory windows above and the front door is high gloss lacquer in black. The entry pathway from the road steps up to the entry with an adjacent 300mm wide waterway and a water fall beside every step.In the entry is a special niche to display a ‘Jimmy Hendrix coloured glass’ creation of a full size guitar made on the Mediterranean island of Mulano.

Turning from the entry to the adjacent dining room there is a view of a reflecting pond laid with river stones and a water fall coming out of the perforated metal wall.Turning again into the living room produces a view out over the marina. All the sliding doors are full height and slide out of the way to create a large full width opening onto the patio. The other end of the ground floor has a kitchen and scullery serving to an informal family room setting again with large 3m wide full height sliding doors sliding into cavity walls.

A large outdoor dining area faces onto the canal with a private jetty. The tiled steps, in the atrium, to the first floor are cantilevered out from the concrete wall with a minimalist handrail on the wall.
At the top of the stairs is a gallery looking back down into the entry. An entertainment room features a ‘star light’ round ceiling’, a juke box, a large LED screen, and again large sliding doors onto a balcony. A gymnasium with a large window view to the canal protected by vertical motorised louvres for privacy and sun control.

The master bedroom enjoys a view back to the marina and has a private balcony with large full height sliding doors. A slot window was made in the master bedroom to the north wall, which is deliberately small to give privacy from a future neighbour. The height was carefully set up to provide a view of the Bream Headland range when lying in bed.

Architect: Houston Architects Ltd

Builder: Teak Construction

Kitchen designer: Kitchens By Design- Sue Gillbanks

Kitchen manufacturer: Kitchens By Design- Sue Gillbanks.

Landscape: Design/ Installer By Design for soft landscaping. Houston Architects for hard landscaping

Pool: Design / installer Reflecting pools and water features by Teak Construction.

Cladding: Type/brand Pre-Cast Concrete by Barfoots

Roof: Type/brand Jaydex double layer warm roof

Window/door joinery: Type/brand Full heights windows and doors by Intext Architectural Systems

Main flooring: Type/brand Concrete floor to both levels with under floor heating. Carpet Mohawk True Perfection Night Vision

Tiles: Brand Spazio Casa

Wallcoverings: Type/brand Painted gib

Paint: Brand Resene

Heating: Under floor water heating plus heat pumps by Collins Plumbing

Lighting: In Lite

Control systems (security/music/lighting): Brand Apple based system organised by First Light Electrical

Photographer’s name: Samuel Hartnett

Share your comments about this Collection 0 Comments

You must be logged in to comment. Please Log in or Register.