Want to know more?

Contact us

Designed for the Milan Expo 2015, The China Pavilion by Studio Link-Arc and Tsinghua Univeristy is a 2016 American Architecture Prize Winner

advertisment

Rejecting the notion of cultural pavilion as an object in a plaza, the China Pavilion is conceived as a field of spaces located beneath a floating cloud.

The Pavilion embodies the project’s theme, “The Land of Hope” through its unique roof form, which merges the profile of a city skyline on the building’s north side with the profile of a rolling landscape on the south side, expressing that “hope” can be realized when city and nature exist in harmony.

Beneath this roof, a landscaped field representing the concept of “land” incorporates the building’s exhibition program. Designed as a freeform timber structure, the Pavilion roof uses contemporary glulam technology to create a long-span exhibition space covering a multimedia installation (the centerpiece of the Pavilion’s cultural program) consisting of 22,000 LED stalks integrated into the landscape.

A layer of shingled bamboo panels covers the roof, adding texture and depth to the Pavilion’s silhouette and creating evocative light and shadow effects on the building’s translucent waterproofing membrane.

These roof panels were designed via a uniquely digital process, which began by programming their geometry directly using Processing.

This was followed by an intense optimization and rationalization effort intended to ensure that the panels would closely follow the roof form while streamlining fabrication and construction.

Share your comments about this Collection 0 Comments

You must be logged in to comment. Please Log in or Register.