Want to know more?

Contact us

New home in Western Australia designed by Craige Steere Architects

advertisment

A home designed by Craige Steere Architects recently won the 2015 Trends International Design Awards Home of the year.

Here's another a home in Western Australia by the same firm.

Designer's Statement:

“Our clients desired an emphatic relationship with the unique characteristics of their site overlooking the natural heritage of Bay View Park and river activity beyond. The design philosophy seeks to generate architectural forms and volumes that engage harmoniously with its site context; interacting with the immediate vicinity of the streetscape and broadly with the adjacent bush trail park.

Rigorous planning and design provided simplicity and clarity of spaces whilst addressing the project brief, developing a building form that is sympathetic to the streetscape and understating its actual scale. An aluminum box form extrudes and appears to perch gracefully on a sculptured column that mimics tree forms of the park.

The upper floor concrete balustrade gently unfurls to define the outdoor living and continues to extend deeper into the home, in a strategy to draw the exterior to its interior. This fluid form then offers the occupants a softened outlook of warm, organic textures mimicking that of the limestone caves and outcrops on the cliffs beyond, further enhanced in the evening by the warm and soft qualities of artificial lighting. Moveable slim line Skyframe glazing provide virtually unobstructed views.

The family home was to primarily incorporate two storeys, with the ground level accommodating open plan living, dining and kitchen that diffuse into external gardens and courtyards with primary outlooks towards the parkland and river.

The upper level with secondary bedrooms for children and guests, main bedroom, ensuite and dressing continue to address the site, with outlooks strategically framed, and apertures that invite quality sun and breeze. A basement was desired to house the garage, hobby workshop, gym and other services.

The landscape played a pertinent role in the enjoyment of outdoors spaces, while a series of screens maintain a degree of privacy from passing traffic. This lends to the experience of changing qualities of light and shade throughout the house, with the feature aluminum cladding appearing to attune it’s colouring throughout the day.

A passion for quality workmanship and design was paramount for our clients, creating ongoing challenges to a controlled budget, the results being clients reinforced by their values for quality design."

Share your comments about this Collection 0 Comments

You must be logged in to comment. Please Log in or Register.