Renovation – Australia

Appliances

Visit website     
Contact
Paul Taylor
Phone
09 571 5700
Address
Sydney, Australia

10 Videos

Historic renovation and addition to 1897 limestone worker's cottage

Restoration and addition turns an 1897 limestone worker's cottage into a character family home Trends editorial director Paul Taylor explains how this was achieved within the limitations of historic preservation Hidden stonework on a 19th-century worker's cottage is unveiled in this renovation, which includes a modern addition at the rear. Looking at this1897 limestone workers cottage in Western Australia, it seems as if it must have been perfectly preserved over its 100-year plus history. So it comes as a bit of a shock to see that this was what it actually looked like until recently. It was in a dilapidated state ... had had several layers of render applied over time ... plus a lean-to structure had been added to the house many years ago. On the positive side, its new owners obviously saw the potential it presented ... though its heritage listing meant there were some stringent restrictions when it came to renovating and extending it. It was only one room deep ... and any addition had to be complementary ... but with a clear separation physically and aesthetically. Project director Adrian Fratelle of Ecohabit Homes achieved this by building an entirely new house behind the cottage ... creating a blackwashed, cedar-clad building that now frames the cottage. The cottage renovation included rebuilding the veranda ... erecting new balustrading to give a sense of separation from the pavement ... and painting the woodwork a soft smokey blue shade. The space inside now functions as a home office complete with sofa and wine cellar. The main entry to the new structure is down a narrow path running alongside the cottage. It's a very tight site, yet the clever design allows the house to be opened to an outdoor living area on one side of the site .. ... and even manages to include a raised plunge pool at one end of the patio and a children's play area the other. The success of this renovation project means it now makes a considerable contribution to the historic nature of its neighbourhood ... while at the same time it unobtrusively provides all the conveniences you would expect for modern family life. Read the full article at http://my.trendsideas.com/#/search/43686 Video: http://my.trendsideas.com/#/search/43745

Bookmark   
 Save