New Home – Australia

Accessories

Visit website     
Contact
Paul Taylor
Phone
1800129162
Address
Unit 7/7 Sefton Road, Thornliegh, NSW, Australia

16 Videos

Coastal home with large roof overhangs and protected limestone tiled terraces

Read the full article at: http://trendsideas.com/#/search/44882 Coastal homes are great for views and beach access – but the design may also have to protect from sun and wind. Trends editorial director Paul Taylor looks at how architect Gary Banham solved these issues for his own new home. Beach home on north-facing site designed to maximise the views and indoor-outdoor living – by architect Gary Banham. Many of us aspire to living by the sea – with ever-changing views and easy access to the beach. But there are also some potential challenges that architects face when designing a coastal home. The one we’re looking at here is architect Gary Banham’s own new home in Western Australia – where the coastline has wide westerly views of the Indian Ocean. And that presents one of the challenges – exposure to the sun … especially in the late afternoon with the sun setting on the horizon in the direct line of the view. The other challenge here is wind. In the winter there are blustery southwesterlies – and in the summer, regular afternoon sea breezes. But when he first saw this site, Gary Banham realized it had a unique orientation that helped reduce these issues. Sitting on a promontory, it’s long axis faces north … instead of the west-facing orientation that most sites have. This allowed the main living areas to be north facing and have some protection from the afternoon sun and prevailing winds … yet still have 270 degree sea views. Shading comes from extensive overhangs provided by the roof and balconies. For example, this west facing outdoor area is covered by a six metre cantilevered roof … which includes operable louvres. It also shows how the house has a seamless indoor-outdoor flow – with sliding glass panels between the spaces … the same limestone flooring for indoor living areas and the terrace … and even cabinetry that extends from inside to outside. But there are still times when it’s too windy for comfort here. So another – even more sheltered area – was designed to provide outdoor living in those conditions …. an inset terrace on the north face of the building. It’s referred to as the atrium … and is glazed on three sides. Bi-folding doors can be opened all round to give a completely protected indoor-outdoor space. So much so that, that it’s possible to sit in here with candles lit on the table … even with a reasonable wind blowing from the west. For me, the overall outcome is a house that fits perfectly on to site. The design makes the most of its positive aspects … while resolving the challenges … in a way that enhances both the architecture and aesthetics of the home. Video: http://trendsideas.com/#/search/44884

Bookmark   
 Save   

Modern home with central spine responds to site. Timber verandah call to mind Victorian homes

Read the full article at http://my.trendsideas.com/#/search/45378 Contemporary family residence with central spine, by architect Craig Rossetti and interior design by Doherty Lynch, responds to awkward site. Architect discusses the responsive design. Contemporary residence with central spine by architect Craig Rossetti and interior design by Doherty Lynch responds to awkward site. Timber inserts and verandahs call to mind traditional Victorian homes. Architecture is often a response to various external imperatives, such as the size and shape of a site. Another requirement can be linking in with the immediate neighbourhood in terms of scale and form. Additionally, the architect has to create a home that is cohesive and welcoming in its own right. This house was the second that the owners had asked architect Craig Rossetti to design for them. Happy with the first, they gave him free rein on the new residence. However, there were several environmental factors to consider, not least the unusual shape of the site, says Rossetti. “To optimise use of the tapering plot we set the pool at the front of the home. This noses into the otherwise unusable long, triangular yard. Again in direct response to the site, Rossetti decided to create the contemporary home as three intricately connected forms. At left a rectilinear form contains the garage, laundry and a children’s play area to the rear. The central glass-walled, double-height atrium has its own L-shaped roof. This suspended element looks as if it has been pulled apart from the two storey right-hand building, which has the living spaces downstairs and bedrooms upstairs. “The house responds to adjacent neighbours in different ways. The double garage seamlessly connects with the garage of the 1950s home next door in both height and colour,” says Rossetti. “The other side of the site is bordered by a tennis court and a commercial precinct with a library beyond. To create a balance of scale with these elements, we introduced a high curving fence that neatly bisects the front yard – with the driveway to the left and pool to the right,” says Rossetti. “Large windows with industrial-look fenestrations in the living areas complement this commercial side of the site. The glass-reinforced concrete house has a modern air but also captures the spirit of the wider suburb which boasts several heritage-listed Victorian homes. Its two-storey height, floor-to-ceiling narrow strip windows, wood frame insertions, black metal columns and long verandah together provide an abstracted sense of the shape and form of the turn-of-last-century homes. A brass mirror seen in the front wooden insert is also a material nod to the 1900s when the metal was in common use.  Video: http://my.trendsideas.com/#/search/45379

Bookmark   
 Save   

Seamless indoor-outdoor living - in a new home by Giorgi Exclusive Homes

Modern family home. In architecture, a negative can be turned to a positive at a stroke -- what starts as a need to screen out a neighbour may end in a winning addition to the residence. The profile of this long, linear two-storey home was influenced by its neighbours on both sides. Architect Mark Rietveld was asked to design the house on a strip of land running east to west. To avoid blocking sun for the southern neighbour, the house is lower on that side, with a curved roof rising to open the residence to its northern aspect the other way, says Rietveld. "However, on this sunny side of the home, there's another two-storey house nearby. With close neighbours on both sides, we opted to create our own internal landscape for the house. "To achieve this, an indoor-outdoor room runs almost the length of the residence on the northern side -- this looks out to a lush garden environment with pool and spa," says Rietveld. "We defined the outdoor setting with a brick portico frame that encourages the entire area to be read as an open-air room, an extension of the indoor environment. "This portico also functions to screen the next-door neighbour from view." Rietveld says long sightlines were made possible by creating two small garages at either end of the property, rather than one large one. In terms of the layout, an entryway leads to a double-height living space. This in turn flows into the entertainment area that includes indoor and outdoor kitchens, living and dining areas. Behind the kitchens is a run of rooms right down the other side of the home. At the front, a guest bedroom and upstairs master suite and parents nook all look out to a mature oak tree. A family room, further bedrooms and a shared bathroom complete the upper level. Read the full article at http://my.trendsideas.com/#/search/43295 Video: http://my.trendsideas.com/#/search/432958

Bookmark   
 Save