Articles / Renovation

Workers cottage transformed into light-filled living space

Want to know more?

Contact us

What started as a simple renovation of a workers cottage turned into a substantial, multi-year project. The results are impressive

The large double height volume space includes the living area, kitchen and more

advertisment

Architect: Maytree Studios
Photographer: Toby Scott

About the project: The Glasshouse Mountains Residence is a project that has spanned a number of years and three major phases of work. The first was a minor renovation to the workers cottage, followed by the addition of a living room off the side of the workers cottage which would act as a ‘knuckle’ for the third phase of work. The last phase added a double car garage and laundry and a large double height volume living, kitchen and rumpus space in the form of a traditional barn.

The structure and skin of the building is built from recycled materials - an oregon portal frame with expressed steel connections and second hand bricks - resulting in an industrial interior environment. A storage wall and stair shelter the long western side of the barn from hot afternoon sun. High level louvres provide vast opportunity for cross ventilation, making the home a successful study in passive cooling.

The new 'barn' extension is oriented to frame an existing orchid tree in the largely glazed exterior, providing privacy and shade for the interior. A central courtyard and fire pit has become the social heart of the home, with sliding doors and windows opening out seamlessly into this space.

advertisment

First published date: 18 September 2017

More news from Trends