Articles / Apartment Design

winning combination

Want to know more?

Contact us

Incorporating technology and security into a cohesive working environment for New Zealand Lotteries offered better than even odds for success

advertisment

ELECTRONIC SWIPE keys. Infrared and seismic sensors. Finger print recognition. Anti-bandit glass. In-ceiling barriers ... Mission: Impossible? Could be, but these are all integrated components of the Auckland offices of New Zealand Lotteries.

When you are responsible for millions of dollars, and subject to strict legislative and regulatory requirements, you need to ensure your business is synonymous with state-of-the-art security. And, when you are the public face of a nationwide corporation, and responsible for the training of hundreds of employees and retailers each year, you also want to ensure that the general public has straightforward access to your premises, and your staff has a congenial working environment.

How then to reconcile security needs with the need for general admittance? This was the conundrum presented by NZ Lotteries' new premises.

"The security aspect was always in the back of our minds, but we were keenly aware of the needs of our staff as well," says New Zealand Lotteries special projects manager Kathleen Andree Wiltens.

For project managers Beca Carter Hollings & Ferner Ltd (Beca), accommodating the dual purpose of the offices into the existing three-storey, 1980s-era building was a challenging exercise, as project manager Paul Hutton explains.

advertisment

"Although a single level premises would have been more appropriate for such a facility, the design team used the three floors to create a viable split between the functional activities."

Whilst the building houses the Lotteries' 70-plus Auckland staff, the primary function is that of National Operations Centre (NOC). Due to this distinction, the integrity of the data compiled by the centre has to be secured under international guidelines, which necessitated a multi-faceted security system.

"A number of layered security measures have been incorporated to monitor the building both internally and externally," says Hutton.

A range of sensors and in-ceiling barriers inhibit access from the adjacent building, roof and rear of the buildings, as well as what are considered weak points such as ground floor doors and upper floor balconies. Security aside, the NOC also needs protection from power outages, and an equally intricate Uninterruptible Power Supply (UPS) system has been installed.

"One of the reasons for choosing the current site was because it was not connected to a single power grid," says Andree Wiltens. "However, should the supply fail, the UPS has two backup generators, each fully capable of running the system individually."

As a further fail-safe, a network of batteries acts as a back up to the generators.

A number of structural improvements also needed to be carried out to suit the division of the various operations being undertaken in the building.

"For several reasons – most importantly the need to separate visitor areas from the more sensitive areas of the building – it made sense to locate the NOC on the first floor. However, the resulting increased load meant the slab had to be strengthened with steel beams on columns passing down through the building to new foundations at the basement level," says Hutton.

Now you may be forgiven for thinking that all these extra columns, generators, banks of batteries and the like do not paint a pretty picture when it comes to providing an agreeable working environment. That is where David Wingate and Blair Farquhar of Wingate + Farquhar were called in by Beca to provide the interior design solution.

"New Zealand Lotteries had a clear idea of what they wanted to achieve – a durable and collaborative working environment – at the heart of which was the NOC," says Wingate.

The first step was the total gutting of the building and a reworking of the floor plan, which resulted in the meeting rooms being placed against common walls and the office space being moved to the front of the building.

"This allowed us to make the most of the natural light – resulting in a reassessment of the level of artificial light needed – and ensured a better quality of light throughout the space," says Wingate.

Adding to the congeniality is the bold interior design that links the common areas on each floor.

"Staff interaction was a high priority for the new offices, and while the physical restraints of the building meant that not all of the staff could be housed together, the solution was to incorporate a chill-out area on each of the levels," says Farquhar.

These chill-out areas include a canteen on the ground floor for staff and retailers, as well as kitchenettes and balconies on the upper levels. The spaces encourage staff and retailers to interact, fostering camaraderie across all business lines.

Even while working the comfort of the staff and trainees is paramount. Herman Miller workstations ensure total adaptability whether standing or sitting.

"In all we've given them a workplace based on a sound philosophy of being crisp and corporate but with fun and energy across all lines of the business," says Wingate. "The finished result is a perfect amalgamation of our need for security and the desire to provide for our staff," says Andree Wiltens.

First published date: 22 December 2006

More news from Trends

Credit List

Location New Zealand Lotteries, Auckland
Architect/project manager/security and fire consultant/civil, mechanical and electrical engineer Beca Carter Hollings & Ferner Ltd
Interior designer Wingate + Farquhar
Contractor Mainzeal
Landscaping Richard Lumsden
Cladding Aluminium composite panel from Alucobond
Roof Longrun roofing from Dimond Styleline
Window and door joinery Framerite
Hardware Guardsman door hardware from Wilson McIndoe
Balconies and balustrades Stainless Steel Handrails
Blinds SunProof Blinds; roller blind from Luxaflex
Tiling Ardennis Gris 600mm x 600mm from Country Tiles
Flooring Marmoleum, Mannington assurance, and Lonfloor vinyl floor coverings from Comfloor; The Blues carpet from Source Mondial
Wallcoverings and treatments Fabric covered MDF wall panels in Knoll Textiles ‘Adaptation' fabric from Sharp & Page; Seratone Silverseal from Symonite; Hardiglaze Satin Lining from Placemakers
Ceiling Ultima Vector acoustic tile from Armstrong; Perforated Gib board from Asona
Paint Alabaster, Designer White, Alo Alo, Curious Blue, Plinth, Lotteries Grey from Wattyl
Lighting Caldwell & Levesque, slice blade light from Aesthetics; David Trubridge Coral & Ulu pendant lamps from Simon James
Heating/air conditioning Carrier and Stulz Cyber Air from Economech
Workstations Abak by Herman Miller from Matisse
Office chairs Life chair in ‘Scream 4680 B21 Onyx' from Formway; Cosmos chair in ‘charcoal' from Kada
Reception furniture White custom-made reception counter and Max ‘Reaction' custom-made banquette seat from Sharp & Page
Additional furniture White KMS tables from Cemac; Translucent Tom Vac chairs from Cite; Ripple Russet Arq High Task chairs and White Met tables from Formway; White Kase storage from IMO; White Fallon meeting tables and charcoal Noon stools from Matisse; Feel Confident and Feel Invicible Miss M soft seating and white L5 coffee tables from Simon James
Kitchen equipment Fisher & Paykel; Wildfire from Washtek
Bathroom accessories Inda, BoBrick, Paini Cox, Starck 3, Rapsel Grand Kanal from Wilson McIndoe
Security system Chubb
Signage Rocket Signtists, Signcraftsmen
Lift services Schindler
Power Caldwell & Levesque, Emerson Ups, Apelby Engineering, Just Switchboards
Data networks ITL
Fire suppression Vesda FM200 from Triangle
Raised access floor Tasman from Cemac