Articles / Renovation

Tree house in the forest

Want to know more?

Contact us

Sustainability and natural light were just two of the items on the checklist for the architects behind this renovation

The deck wraps around this tree

advertisment

Architect: Gardner Architects LLC
Structural engineer: Robert Silman Associates PLLC
Kitchen designer: Jennifer Gilmer Kitchen & Bath

About the project (text supplied): Residential building fabric is all too often razed in order to create new residential structures that maximise the zoning envelope, to the detriment of the neighbourhood fabric and scale.

By contrast the design approach for this project integrates analysis of typical characteristics of construction vis-a-vis the era of construction, building-site relationships, and sustainable strategies in order to join competing interests, save the building and preserve its role in the community.

This house, built in the 1960s, faces south on a wooded lot in Bethesda, Maryland. The house had limited and lifeless connections to its site, and a dearth of habitable spaces that adjoined the landscape.

With excessive energy consumption, poor construction characteristic of its era compounded by considerable deterioration as the baseline condition in which we found the home, the house then suffered a major blow--burst pipes rendered the house uninhabitable. This last event prompted the owners to either raze or resuscitate their home.

advertisment


We implemented passive approaches for daylight and ventilation, a new vapour-managed building envelope, a state-of-the art insulation strategy, and updated high-efficiency mechanical systems.

We stewarded the development of a master plan that manages storm water, creates habitat for indigenous species, and selectively embraces trees thereby preserving the quality of the community. Our strategy saved the existing building, preserve the site and the existing trees contributed to the preservation of the neighbourhood history.

The renovated home includes 25% increased fenestration with glazing type and area tuned towards exposure, and a new building envelope achieving a 35% improvement over the new International Green Construction Code baseline.

Bringing in daylight and natural cross ventilation, the new design maximises the benefits of available sun in winter and abundant shade in summer provided by the wooded context while retaining the tie between house and site that inspired the original design.

First published date: 28 November 2017

More news from Trends