Articles

Translucent glass walls give privacy and add diffused light to this master bathroom

Want to know more?

Contact us

Despite this home's tight site and central-city location, its spacious master suite provides a private, light-filled haven for its owners

Translucent glass walls give privacy and add diffused light to this master bathroom Discover this article's resources 0

advertisment

The two key challenges of designing a home in a tightly packed suburb are getting as much natural light as possible into all the rooms, and maintaining privacy for the occupants. These goals may seem at odds, because introducing light, means having plenty of windows, which doesn't exactly promote privacy.

Designed by Tobin Smith, from CoLab Architecture, this generous master suite, on the first floor of a contemporary new home, achieves both privacy and light, without one compromising the other.

"The house is designed for a couple," says Smith. "They have grown up kids who come and stay, but for most of the time, it's just the two of them. We scaled their bedroom and bathroom so it can be a private retreat for them, if needed, as there isn't a secondary living space in the house."

Both rooms are filled with light. In the bedroom, almost two walls are taken up by floor-to-ceiling windows, screened by sheers. In the adjoining tunnel-shaped bathroom, the end walls are in frosted glass, filtering natural light into the space, yet giving occupants complete privacy.

"Being in an inner city suburb, there are neighbours in close proximity, so we wanted to maximise both privacy and the amount of light our clients could get into their bathroom," Smith says.

advertisment

"From an architectural perspective, we were quite determined to have glass across the entire eastern end of the house – continuous through both spaces – and so the solution to frost the entire bathroom window became apparent early on."

The same size piece of glass was also installed at the other end of the bathroom, forming the back wall of the walk-in shower, and borrowing light at night from the landing on the other side. During the day, it works the other way – natural light comes into the landing from the ensuite.

"It's quite playful, too, as you can see subtle movement through the glass when people are up close to it, without actually giving too much away," he says.

Everything is ordered in the bathroom; the width of the row of mirrors is the same as the width of the concrete-coloured tiles. These in turn, are the same width as the wardrobe doors in the adjacent bedroom.

The mirrors not only visually widen the room, most also front wall cabinets, avoiding the need for bulky vanities. The built-out shelf below is for everyday items, such as soaps, gels and hand towels.

"We were conscious not to cut the bathroom off completely," the designer says. "That's why we prioritised the bathtub at the bedroom end of space – so that a visual connection could be maintained through the bedroom and out to the trees on the boundary of the property.

"The owners were dream clients in terms of their request for colour, because they love white, and we love white as well, so we went for a real stripped back colour palette."

First published date: 19 July 2017

More news from Trends

Credit List

Designer Tobin Smith, CoLab Architecture
Cabinetry Mirror-fronted upper wall cabinets
Shower fittings Hansgrohe Raindance, Methven Minimalist Mixer
Shower stall Custom, tiled
Bath VCBC Sonit freestanding bath
Basin Duravit Scola
Taps Methven Minimalist
Toilet Duravit Starck Edition 2
How water systems Rinnai Gas Infinity