Articles / Hospitality design

The Hotel Hubertus – sculptural pool links the old and new

Want to know more?

Contact us

A new sky pool at this hotel in the Dolomites gives swimmers the feeling they're flying above the valley

Between the earth and the sky – this cantilevered pool forms part of a hotel upgrade by architecture firm noa

advertisment

Architects: noa* – network of architecture

Arch. Stefan Rier & Arch. Lukas Rungger


The Hotel Hubertus is located in Valdaora, at the foot of the famous ski and hiking area Kronplatz in the Puster Valley at an altitude of about 1350m. The family establishment was generously enhanced and enlarged with 16 new suites, a new kitchen with restaurants and “Stuben”, an entrance area with lobby, reception and wine cellar and a fitness and a relaxation room with panoramic terraces. A new 25 m long pool, functioning as a connector between old and new, underlines the essence of this comprehensive renovation and renewal project.

Floating between heaven and earth...

advertisment

The sky pool is the highlight of the project, floating like a natural rock over the new accommodation wing. Without any visible boarders, a width of 5 m, a length of 25m and a depth of 1.30m the over 17m cantilevering pool can be seen as completely unique. The position of the pool, which floats 12m above the ground, at its extreme edge, gives the swimmer the feeling of floating – weightlessly between heaven and earth. This impression is further reinforces by the glass front and a glazed window on the bottom of the pool.

By creating an unified, rhythmically alternating façade with native larch tree trunks noa* connects "old and new" in a consistent manner. The homogeneous appearance, following the natural topography of the area, creates the theatrical base for the design of the new, cantilevering pool, which thrones between the old and new accommodation wings, floating between heaven and earth...

The new pool, which rests in-between the two accommodation wings, appears like a floating rock, come to rest at the site, overlooking the valley. The hidden edges of the pool, in anthracite-coloured stone, abolish the gap between pool and landscape, creating the impression of the water flowing into nothing – disappearing between pool and landscape.

The pool metaphorically reminds of a mountain lake, nestled into the mountainscape of the UNESCO World Heritage site, the Dolomites.


First published date: 29 March 2017

More news from Trends