Articles / Renovation

Spacious apartment dwelling given a modern update

Want to know more?

Contact us

Nook Architects took advantage of the original vaulted ceilings and arched windows when renovating this traditional apartment

The high ceilings allowed the architects to place horizontal windows that bring in light to the darkest areas of the apartment, making every space more airy without compromising privacy

advertisment

Architect: Nook Architects
Photography by Nieve from Productora Audiovisual

From the architect: When planning this renovation, we had a clear brief. We needed to create a spacious dwelling for the owner, with the kitchen at the centre of it all. This kitchen had to be more of a gastro bar than a space for family.

We began by situating the living room on the outermost area of the apartment, between the facade and first load-bearing wall. Then, we blended it with the next space towards the interior. These two spaces were originally separated by a load-bearing wall, which we partially brought down to create two large openings that help bring together both spaces.

advertisment

The main bedroom, with an in-suite bath, is close to the entry and opens to the more intimate patio. The bathtub and vanity blend with the bedroom and a large closet separates it from the hallway. Further down the hall is a guest bathroom which opens up to the building’s main staircase’s atrium. Adjacent to the guest bedroom and with direct access to the kitchen is the wine cellar, which includes a wooden wine rack and a wine cooler.

There were a large number of windows proportionate to the small amount of rooms. The apartment has 10 openings to the exterior, including windows and balcony doors. To increase the presence of these openings we used mirrors to highlight them. In the hallway, which has 3 generous windows overlooking the building’s atrium, we placed large mirrored panels to multiply the views of these windows.

The high ceilings allowed us to place horizontal windows that bring in light to the darkest areas of the apartment, making every space more airy without compromising privacy.

When it comes to materials, the project reused the original features, such as the vaulted, ceramic slabs and iron beams in the ceilings. The rest are noble materials (wood, granite, steel and glass), all in neutral tones with the exception of the granite used in the kitchen and bathrooms. The Stromboli granite adopts a strong role within the space, which contrasts with the light tones of the hexagonal pavement.

First published date: 02 May 2017

More news from Trends