Articles / New homes

Rooms with a view

Want to know more?

Contact us

Glazed space dividers teamed with subtly textured materials provide a point of difference in this waterfront apartment

advertisment

Open-plan living is often synonymous with apartments, the space easily configured to suit individual requirements.

This renovated penthouse is a diversion from the typical open-plan design, and uses a series of subtle dividers to highlight certain areas without isolating them from others. Along with these architectural features, Amanda Fung of Steve Leung Designers says she selected a palette of materials that ensures the interior spaces harmonise with the panoramic sea views.

"Wood, marble and grey tinted glass provide an earth-toned colour scheme that emphasises both simplicity and lavishness throughout."

The strategic use of these materials also solved two main challenges – a long, narrow floor plan and pre-existing ceiling height restrictions.

"It was important to disguise the feeling of being in an endless corridor," says Fung. "Details such as brown leather padded walls at either end of the main living, dining and entertainment area help to contain the space."

advertisment

Freestanding oak units that double as display niches and a marble bar visually break up the elongated room. Concealed downlights temper the low ceiling height. Above the bar, a strip of tinted mirror, teamed with lighting effects, creates the illusion of a double void space, says Fung. Unobtrusive roller blinds highlight the expansive windows, further accentuating a sense of space.

Natural oak partially wraps the kitchen, the horizontal wooden panels a reference to the apartment's linear nature. A floor-to-ceiling glazed wall separates the cooking area from the dining room.

"The glass facilitates light and interaction, providing chefs with unobstructed views of both the ocean and their guests," says the designer.

Furniture was customised to replicate the apartment's theme of straight lines. An L-shaped sofa, upholstered in soft beige fabric, marks out the formal living area. Slim mirrored stainless steel legs on the dining table are another key element designed to maintain a streamlined look.

The master bedroom is on the second level of the apartment. Here, Fung has used oak, granite, marble and stainless steel, their neutral tones receding to keep the focus on the view. Dark tinted glass screens the bathroom from the bedroom, providing both transparency and a level of privacy. Utilities, such as the tub and the vanity, are oriented towards the sea. A suspended mirror seemingly floats above the black granite vanity. On one side, it provides a reflective purpose and maximises views. On the other, it is a painting of a tree, adding a decorative element to the bedroom.

First published date: 04 March 2005

More news from Trends

Credit List

Location Repulse Bay, Hong Kong
Interior designer Steve Leung Designers Ltd
Architect Edward Billson
Project management Bovis Lend Lease (HK)
Builder Ocean Contracting
Lighting Delta Lighting
Floor tiles Marble from Pacific Marble & Granite
Glass partitions Supplied by Saint-Glas
Kitchen manufacturer Varenna Poliform
Oven, stove and ventilation Gaggenau
Microwave and refrigerator Gaggenau
Dishwasher Miele
Bathroom vanity Black granite from Pacific Marble & Granite
Bath and basin Duravit from Massford
Taps Hansgrohe from Massford; Dornbracht from BSC Group
Toilet Duravit from Massford
Artwork Supplied by 2B Square