Articles / Renovation

Respecting the environment

Want to know more?

Contact us

A contemporary addition to a mountain guide’s home is designed to have minimal effect on the environment and the neighbours

The addition to Chalet SOLEYÂ by Chevallier Architectes provides virtually unrestricted views, while still being sensitively placed to minimise the effect on neighbouring properties

advertisment

Chalet SOLEYÂ by Chevallier Architectes

This project started with a mountain guide’s home. Since the house was originally self-built, it had a unique character.

After a change in ownership, Solelyâ’s “vocation” also changed. Now using it as a second home, the new owners wanted more light, and to take more advantage of the spectacular views.

Located on a natural promontory in the lower Valley, surrounded by rock faces giving it the appearance of a natural fortress, Solelyâ boasts a superb site and orientation.

The challenge was to avoid losing the essence of the charming and traditional original building while integrating an updated design, modern materials and innovative solutions. The project was made possible by the architectural literacy of the new owners, as well as their sensitivity to beauty and their appreciation for high quality construction. In a word, the architect and the owners spoke the same language.

advertisment

Features

Solelyâ is the first home with a green roof deck in Coupeaux, in the commune of Les Houches. That choice and the nature of the addition resulted from a considered process and a desire to respect the environment – not only in ecological terms but in terms of respect, by limiting direct sightlines to neighbours. On these steep Coupeaux hillsides, the view from a roof includes a view of downhill neighbours.

In keeping with sound principles of thermal control, significant work went into optimizing the use of solar energy. The sun-facing façades were opened up, while the building has no north-facing openings.

The existing building was insulated and renovated with high-performance solutions.

The main new feature is the addition of a living space consistent with the scale of the property, making the most of this fine site nestled in the mountains.

Materials and organization

The added space, a room made of glass and polished and lacquered black aluminum, contrasts with the original timber construction. That contrast is carried through to the uses of the different spaces, with the original low-ceilinged structure housing private spaces and bedrooms, while the modern section contains shared spaces designed for socialising.

Solelyâ now has two personalities, reflected in its two distinct entrances: a practical, family-oriented entrance, and a more dramatic entrance for guests.

Find out more about Chevallier Architectes

First published date: 05 January 2017

More news from Trends