Articles / Civic & Institutional

Remote observatory on a mountain summit

Want to know more?

Contact us

This secluded astronomical facility is situated at the centre of a 'dark' landscape – no artificial light obstructs views of the stars

The observatory sits atop a granite outcropping

advertisment

Architect: Anmahian Winton Architects

About the project (text supplied): This private astronomical observatory is located on a remote mountain summit in central New Hampshire.

The site is characterised by granite outcroppings and is situated at the centre of a three-mile radius “dark” landscape with very little light pollution to obstruct astronomical viewing. Gemma’s design rejects a traditional dome in favour of a synthesised architectural form that maximises usable space and responds to the stark geographic context.

Its continuously faceted shape reflects the surrounding landform, and terraced concrete platforms transition between the summit’s bedrock and the building foundation, knitting together natural and man-made landscapes. An unconventional pattern of lock-seamed zinc cladding mediates between the irregular site topography and the building’s geometry, reflecting Gemma’s orientation to both geological and celestial landmarks.

Its dimension, colour, and patina evoke a material relationship to the grey granite outcroppings, while its heat transfer capability facilitates sky observation by minimising temperature differential distortion. As a counterpoint to the exterior and its context, the interior is lined with fir plywood, creating a haven of refuge and warmth from the harsh surroundings.

advertisment


The first floor is comprised of a research office, sleeping bunk, and warming room, and is super-insulated to prevent interior/exterior temperature differentials from creating heat eddies that would impede astronomical viewing. A helical stair leads from the cantilevered entry canopy to a fissure in the cladding that opens onto the exterior observation deck.

Continuing, the stair arrives at the observatory’s primary viewing platform inside the faceted turret, its interior characterised by high ceilings, a larger telescope, and a camera array. A single person can rotate this turret by hand with an assembly typically used in high-precision manufacturing facilities, and a hand-cranked sliding hatch opens the telescope to the sky. A rift in the zinc cladding creates a corner window, framing Polaris when the turret is locked into the southern cardinal position.

First published date: 05 December 2017

More news from Trends