Articles / New home

Paradise Cove – Cape Cod form

Want to know more?

Contact us

This New England-style home uses traditional shingle style elements and decorative interior features to create a Cape Cod feeling

This house combines an expanded Cape form with traditional shingle elements and decorative interior finishes common in coastal New England

advertisment

Architect: Polhemus Savery DaSilva

From the architect: This house combines an expanded Cape form with traditional shingle elements and decorative interior finishes common in coastal New England. A broad, triangular gable sits atop a central entrance Cape with a front porch supported by substantial columns.

Turquoise board shutters with starfish cutouts hint at the vernacular of classic Cape Cod beach communities nearby. They are substantial enough to say “estate home” while at the same time representing a place of casual fun. Shingled brackets, an eyebrow dormer, and a ship’s stern balcony are at the center of the ocean cove facing back and surrounded by numerous windows to the view.

The hefty newel post and whimsical nautically-inspired stair balustrade are to the right, and an opening to the service spaces (mud room, powder room, pantry, back hall) is to the left.

The living space unfolds in an open plan configuration where entry, living, dining and kitchen are completely open to one another. Material continuity – mahogany floors and random width, nickel spacing, painted wall paneling – also tie the spaces together.

advertisment

Soffits, crown molding and paneling on the ceilings above imply just enough separation, however, to allow multiple center points to define each separate functional area. Socializing is easy here where space and interaction flow freely, yet the large space does not feel vast or out of scale with human comfort.

The living room centers on a stone fireplace with a rustic antique oak mantel, while a beautiful and highly functioning kitchen connects to the back hall through a cased opening and an interior window opening above the sink, allowing light from beyond and a view to the front yard. In the living space, French doors to a terrace project toward the water in a bay with elliptical windows to either side.

The open living space has all day natural light despite the focus on the west facing water view.For quiet interaction, a cedar clad sun room is through a pair of French doors off to one side. The warm tones and character of unfinished cedar board cladding makes the sunroom a special retreat any time of day. A small but important powder room is detailed as if on a yacht, with caulked teak floors and a real brass porthole holding a mirror.

First published date: 26 April 2017

More news from Trends