Articles / Renovation

Outdoor connection

Want to know more?

Contact us

Altereco Design created an open, light-filled outdoor living space with a clear connection to the landscaped backyard

This long bench is the perfect place to relax in the sun

advertisment

Designer: Altereco Design

About the project (text supplied): Our brief required us to work with an 1880's Bluestone terrace and to create a daily living space that appreciated and enjoyed it's connection with the established landscaping of the backyard.

We took a very delicate approach to the preservation of the heritage - preserving and celebrating the Bluestone.

To create minimal contact and impact on the Bluestone wall we created a small incision in an existing brickwood for the door portal between the old and new.

North facing windows are double hung sash windows and fixed directly to the solid timber posts, eliminating additional frames and providing excellent natural ventilation. The property is close to the sea so we wanted to maximise the sea breeze.

advertisment


Project challenges

Working with the deteriorating stonework was tricky. The rear terrace was made out of Bluestone rubble which was breaking off in bits and pieces.

Minimising the impact on vegetation. The owner was a landscape gardener and there was a very established green wall that we had to work around and respect.

We wanted to provide as much light as possible and an outlook to the established landscaping and green wall without making it simply a glass box.

First published date: 18 December 2017

More news from Trends