Articles / New home

On the edge of luxury

Want to know more?

Contact us

Despite extremely challenging conditions and the large scale construction, this clifftop home fits snugly into the contours of its site

Coastal villa's pavilion structure blends contemporary and traditional design features Discover this article's resources 0

advertisment

Some sites present so many challenges that it's a wonder that anything gets built on them at all. But, paradoxically, the restrictions that a site presents can also pinpoint the design solutions that make building possible.

The clifftop property featured here certainly had major challenges, says Donal Coyne, managing partner at SL+A Bangkok.

"It sits in a bowl shape facing due west out to the Andaman Sea, so it's very dramatic," says Coyne. "While that gives you beautiful, controlled views, the slope made it technically very challenging to get down and place a substantial villa on it."

But that was just the start of the issues to be dealt with.

Local code meant the building had to be positioned at least 30m back from the water, with limits also placed on the height of any building.

The owner also wanted to retain as much of the existing vegetation as possible, including a large tree growing in a prominent position.

Coyne says that in terms of positioning the house on the site there was a natural point at which the accessway came to an end, at an enormous rock that would have been impossible to get beyond.

"So this established an arrival level with an entry point into the back of the house," he says. "In a way, the site then drove the design, in that everything needed to be single loaded and front facing.

"That made it very easy for us on the one hand, but then the challenge was how to organise the house working with the contours of the site and the gradient."

The solution was to spread the villa out horizontally along the contours, with the main two-storey structure consisting of a central circulation pavilion containing a grand spiral staircase, flanked by two pavilions containing the living areas.

Bedrooms are accommodated in separate pavilions on both sides of the main villa structure – one containing the master suite and the other for guest rooms.

A 30m infinity edge pool sits in front of the lower level of the living pavilions acting as the focal point for outdoor living.

"In some ways the pool is an enormous anchor. It sits there very solidly, almost acting as a bookend holding everything behind it."

The architecture of the pavilions is a fusion of contemporary and traditional elements. Coyne says the owner wanted something that looked classic – not something that would be a victim of fashion or of a specific time.

"But it also couldn't be overly conservative," he says. "So while the overall structure is contemporary, we've used a traditional Thai peaked roof structure on the pavilions.

"At a total size of 3500m2, this is obviously not a typical Asian home. But emphasising the pavilions with this roof design gives a sense of breaking the structure up into a series of smaller buildings, which is more appropriate for something that's essentially domestic."

The two-storey living pavilions allow for formal spaces on the upper level, with more informal, family spaces on the lower, pool level, while underneath the pool is a recreation area containing a family room, pool table, bar and multimedia room.

Traditional touches are also seen in the interior aesthetics, particularly in the formal reception room/library, where the slate peaked roof creates a teak-lined cathedral ceiling. The simple palette of materials also includes teak for the floor and bookshelves.

Fretwork above these shelves also follows a traditional Thai pattern, but here it's used to screen air conditioning services.

"However, all the glazing slides away and pockets, plus there are ceiling fans, so it's possible to live al fresco. The air conditioning is there as a back-up if needed."

Looking back on the 11 years Coyne was involved from start to finish on the project, he says its success lies in the owner's vision and passion, together with a shared belief that the design was right for the land.

"If you look at the initial sketch and the final villa, they're not far apart. Your first response when you look at the land is often the best one, because its not compromised by cost, code or a client's changes."

advertisment

First published date: 19 July 2017

More news from Trends

Credit List

Architect SL+A Bangkok – managing partner Donal Coyne and architect Peeraporn Jaroonchaikanakij
Builder World Construction
Cladding Natural stone and textured paint
Roofing Natural cut Chinese slate
Window and door joinery Fletcher Aluminium from D&W Asia
Window and door hardware Hafele locks
Flooring Teak, antique finished Indian black granite, Cotto Italia series tiles, polished concrete
Wallcoverings External – Bell Art textured paint in Travertine by SKK; Internal – skim coat with paint finish
Blinds Solar screen fabric with Somfy motors from Phuket Inter Blinds
Drapes Jim Thompson and VC Fabric with Somfy automated controls and motors
Paints Dulux Weathershield
Lighting Lighting House; UNI pond, step and pool lights
Air conditioning Daikin VRV System
Audiovisual Ghost, Bose
Control systems Control4 Home Automation from Asia Smart Homes
Kitchen design Cocoon Kitchen
Kitchen cabinets Show kitchen – Snaidero; Asian kitchen – custom stainless steel
Benchtops Silestone
Backsplash Glass
Sink and taps Franke
Oven, cooktop, microwave, dishwasher Smeg
Refrigerator Siemens
Bathroom vanity top Natural stone
Bath Custom made limestone tub
Basin, taps, shower fittings Toto
Toilet, bidet Toto