Articles / New home

On the edge

Want to know more?

Contact us

Stone, wood and large glass openings allow this new home to sit perfectly in its hillside surroundings

The sun deck situated in front of the living room opens up to the 4x14m infinity swimming pool overlooking the magnificent valley

advertisment

Villa N by Giordano Hadmik Architects

This single-family home of about 210m2 is situated in the hills overlooking the Gulf of Imperia.

The villa is composed of two half volumes arranged on a single floor, following the shape of the ground. This creates a strong central entrance which leads on one side to the large open space living with dining area and kitchen, and on the other to 5 bedrooms which all benefit from a private outside space and views over the sea.

The sun deck situated in front of the living room opens up to the 4x14m infinity swimming pool overlooking the magnificent valley. The corridor and service areas are all naturally illuminated by large operable skylights.

Significant containment walls create a continuity between the building, the interior and the external surrounding. The garden patio and the sun shading canopies create a mediating filter between inside and outside.

advertisment

The green roof contributes to the harmonic insertion into the landscape and minimises the visual impact of the building.

The highly isolated subterranean base and the efficient control and use of solar and renewable energy, reduces significantly the energy consumption of the building while obtaining a superior house comfort, bringing the building up to Passivhaus standards.

Interior Design

The interior is defined by a simple minimal design with the use of high quality pure materials such as timber and stone, together with industrial concrete floors and gypsum plaster. Built-in furniture in natural oak is custom designed in line with all the other furniture elements, such as tables and stools, designed by GHA.

Modulised systems are used to maximise spaces and efficiency. The massive timber are ceiling high, creating a slot and adding to the flowing room arrangement which allows for functional and visual connection of the private and semi private rooms.

In the large living room the furniture, elements such as the fireplace and library appear as floating stand-alone items due to the frames of the adjacent windows being completely embedded in the timber. In contrast to the warmth of the oak, an exposed concrete wall to the back of the living room retains the imprint of the timber cast boards and functions as the feature art wall of the room.

The design of the bedrooms is a very efficient layout with built-in wardrobes and multi-functional use.

The bathrooms are clad with natural stone and fitted out with oak furniture and Corian sanitaryware. The rooms are illuminated by skylights above. In the evening the stone walls of the walk-in rain shower and the whirlpool bath are illuminated by integrated wall washer lighting from the ceiling.

Principles of sustainability

- Building is highly insulated to eliminate thermal bridges

- Ground as thermal mass to decrease heat losses

- Green roof to decrease the thermal disparity

- Maximised permeability of terrain

- Windows and skylights to maximise natural light

- Windows with high thermal performance

- Use of renewable energy sources with solar panels and photovoltaic

- Heat produced by the solar panels is used for underfloor heating in combination with an integrated heat pump for high efficiency

- Mechanical ventilation to maintain an optimum indoor air quality by reducing energy consumption

- The plant does not require the use of fossil fuels, but only electricity

- Re-use of natural stone obtained from the excavation for the facade cladding

Shortlisted: WAN House of the Year

First published date: 23 January 2017

More news from Trends