Articles / Renovations

Link to the past

Want to know more?

Contact us

This heritage-listed property has been extendedto better suit the needs of a growing family

advertisment

With any home remodeling project, merging the old with the new is a crucial element. And where a remodeling involves an addition to an historic home, it's particularly important to ensure the link between the two areas works both visually and practically.

For this heritage-listed homestead, built around 1900, architect John Rose of Tanner Architects was faced with such a challenge. His design for the extension to the house more than doubled its size. This meant the link between the new wing and the existing house was critical, he says.

"The original villa had a central north-south hallway with rooms off each side. The solution was to remove one of these rooms and create an east-west axis – or enfilade of rooms – that would lead to the new wing. The linking bridge accommodates the kitchen and casual sitting and dining area," says Rose.

To ensure the new wing would also complement the exterior, the architect designed a roof with the same pitch and finish as the roof on the original house.

"From a heritage point of view, it was important that the addition did not overpower the house," he says. "For this reason also, the new wing features a bay window on the west side, which balances the scale of the front bay window in the existing part of the house."

advertisment

Materials also have made the transition between the old and the new. The rendered brick of the original house is repeated below the sill level in the new wing, while the upper walls feature traditional wood floorboards.

To create interest on the large west-facing façade, Rose extended the timber floorboards down the length of the bay window. A new chimney on an upper section of wall repeats the look of the masonry base.

"This juxtaposition of forms and the cross-over of materials between the upper and lower levels was a way to reduce the scale of this elevation," he says.

At the same time, using similar materials gives an older feel to the new part of the house, says the architect.

Inside, the transition from the old house to the modern wing is enhanced by a gradual lightening of the color palette. Dark aubergine walls in the study at the east end of the original house gradually give way to dark neutrals in the former living room and light tones in the new wing.

Rose says creating family living areas that had a better quality of light was a priority. As a result, the new wing incorporates lantern skylights and vaulted ceilings with a curved shape.

"These ceilings add a subtlety to the spaces. They reflect and soften the light, giving it a different quality to the original house, with its pressed metal and wood ceilings," says Rose.

To create a more contemporary look to the extension, and also to introduce more light, a glazed roof was added to the terrace on the north side of the kitchen.

As the house is located in a cooler part of the country, the walls shaded from the sun during the day are solid, with less glazing.

One of the most dramatic features incorporated into the new wing is the double-height bay window in the living room, which is positioned at the end of the east-west axis.

"This large picture window in front of the stairwell draws you in as you walk through the house," says Rose. "From a distance, the focus is on the distant view of hills and valleys, but once you are close and looking down, the window frames the view of a very large oak tree."

As the new extension was built, the existing house was also renovated. Stripping back a wistaria-covered veranda exposed several structural problems.

"The bones of the house were still there, however, and the main living areas were in reasonable condition," says Rose.

All the repairs undertaken were designed to enhance the character of the old house. Former living areas – too small to accommodate modern lifestyles – became additional bedrooms. Tongue-and-groove walls and a ceiling – part of the original veranda – were painted to create another bedroom on the south side of the house.

The master bedroom occupies a room at the front. It features pressed metal ceilings and a fireplace. A new bathroom suite retains original features – an historic tiled floor, marble wall panels and a freestanding porcelain bath.

A guest bedroom suite was built beneath the new living areas. Other rooms on this floor include a cellar and service rooms. This side of the house also accommodates a garage, hidden from view.

First published date: 01 April 2005

More news from Trends

Credit List

Architect John Rose and Howard Tanner, Tanner Architects
Cladding Upper walls; lapped Baltic pine boards with paint finish; lower walls; cement rendered brick walls with paint finish
Roofing Shale gray custom orb
Joinery Western red cedar
Flooring Recycled Australian hardwood
Countertops Travertine
Stove St George
Dishwashers Bosch Main photography by Kallan MacLeod. Lower left photo page 17 courtesy of Tanner Architects