Articles / Renovations

Lighthouse

Want to know more?

Contact us

Uniting two late 19th-century cottages with a central void creates a spacious, light-filled home

advertisment

Connecting two existing buildings is one way to achieve a large family residence. A bold unifying element that draws the original structures together is essential.

The client brief for this project required merging two neighbouring sandstone cottages into a cohesive family home, says Jon Johannsen of Architects Johannsen + Associates.

"Rather than connect the exteriors inconspicuously, the design utilises the space between the original buildings to create a two-storey stairwell void," says Johannsen. "This creates a strong unifying feature and leaves the heart of the new home open through both levels."

An extensive use of glass defines the void, creating a sense of drama when approaching the home from front and back. Glazing, in the form of glass roofing and double-storey windows at the rear, allows natural light to flood the interior.

As well as connecting the structures, the architect had to meet certain council requirements. These included retaining a sense of the architectural envelopes of the original cottages.

advertisment

"The central void merges the two structures while still retaining a sense of the original profiles," says Johannsen. "At the front of the home, the void is stepped back slightly to accentuate this."

Several external features highlight the front of the new home. The original cottages were built on a high elevation to maximise the views. Johannsen introduced elements that visually break down the difference in levels. These include an intermediary balcony, which also provides a logical break for the external stairs. Planter boxes over the street-level garaging further break up the difference in elevation and contribute to the home's attractive aspect.

At the rear, new rooms extend beyond the original façades, the separate roof overhangs and balconies a tribute to the forms of the original cottages.

"Care was taken to create new dimensions that were respectful of the original façades," Johannsen says. "The complex nature of the design required working in close consultation with the builder, Keith Arnold, throughout."

While the sandstone of the original cottages wasn't extended to unite the exteriors, it played an important role in harmonising the home's interior.

"The exposed sandstone walls of the cottages were retained to create a warm unifying interior feature," says Johannsen. "A stone mason was on site for most of the project, and sandstone was removed from some areas and reinstated in others, as the design required."

This rough, textural stonework is found throughout the interior spaces. For example, the original facing exteriors of the cottages were used to form the walls of the central staircase. The extensive use of glazing in the void and on the rear façade of the home offers strong contrast.

"The home's central stairwell is a circulation point around which the living dining and family areas are configured," says the architect. "Sitting in the living room, you can look through a doorway on each side of the central corridor to the dining room."

A walkway, with glass balustrading, crosses from one original interior space to the other, allowing direct views down to the lower level.

Downstairs the living area is on one side of the void with the kitchen on the other. Upstairs, the void separates bedroom zones for parents and children.

The home's extended elevation, required the introduction of a glass-topped lift to enable easy access for an elderly family member. The glass cap provides a striking view for lift occupants on the upper storey. When the lift is on a lower level, the shaft acts as a light well for the floor below.

The central living area is contained in one of the original cottage rooms. Oxide-tinted render to the fireplace and a Mintaro slate mantelpiece provide a focal point.

A striking feature of the home is an elongated banquet room. The space reaches to the rear of the home and features two floor-to-ceiling pivot glass doors that open onto a private courtyard. The glass wall provides a dramatic leafy outlook for diners.

"Lighting was an important aspect of this room – various configurations can change the atmosphere of the space from casual to formal," says the architect. "Lights tucked behind the coffered ceiling cast shadows across the sandstone walls, further accentuating their texture."

Other surfaces are finished in simple plasterboard, enabling the sandstone and glass to take centre stage.

"Tallow wood floors throughout the interior and across the central bridge, provide a rich, uniform look," says Johannsen. "The floor offsets the sandstone without overwhelming it."

The kitchen is finished in practical polyurethane surfaces. Sandstone elements are retained in the bedrooms.

First published date: 12 January 2005

More news from Trends

Credit List

Architect Jon Johannsen, RAIA, Architects Johannsen + Associates (AJA)
Interior design AJA
Main contractor Keith Arnold
Cladding Cement render with paint finish
Roof Colorbond Zincalume
Joinery Western red cedar, painted
Window/door hardware Stylefinish
Flooring Haddonstone
Wall coverings Mirror, sandstone
Paints Dulux
Lighting Low voltage downlights
Heating Aberdeen Air
Home audio Len Wallace Audio
Kitchen cabinetry 2-pack polyurethane satin
Benchtops Matte satin stainless steel bench, Stone Italiana island benchtop
Splashback Colour-backed glass
Oven, cooktop, microwave Brandt from Kleenmaid
Refrigerator Amana in stainless steel
Dishwasher Smeg
Guest bathroom basin Stainless steel freestanding
Toilet Caroma