Articles / New homes

Forms and shapes

Want to know more?

Contact us

Adroitly marked out spaces make an impact in this Hyderabad duplex designed by Hameeda Sharma

advertisment

A free hand from the client's end provides any architect or designer a plethora of options to experiment with. This task can either be a boon or a challenge depending on the architect. For Hameeda Sharma of Aamir and Hameeda Interior Designers, this was the perfect opportunity to strike a balance between minimalist and contemporary design. Spread over 4000 sq ft, this duplex apartment situated in Lanco Hills, Hyderabad, is home to a young couple and their children.

"This house is very different from my earlier works. The design follows a minimalistic and contemporary setting and I have injected personal touches that are a reflection of the homeowners' personalities," says Sharma.

The house opens up to the formal living room where the expansive windows offer uninterrupted views of the lake. The double-height ceiling space is highlighted by a vivid design which has lights suspended at different levels.

"I kept on adding more details to the project as it started taking shape. The double-height was already a part of the structure, so I designed the ceiling, which was a challenge because I had to get the level of each drop correct," says Sharma.

The mural of the Eiffel Tower on one of the walls in the living room wasn't a part of the initial design plan. However, Sharma decided to add a personal element in the area. The homeowner herself has sketched the mural. The formal living room leads to the dining and the adjacent informal living room. The kitchen is located at the end of this room. Geometric designs take a precedent in these areas with a curved buffet counter, wash basin and a bench in the dining area and a circular coffee table that is placed in the informal living room.

advertisment

The informal living room was originally a powder room. Sharma broke the area down to create another living space for the family.

"The two-level ceiling was created to accommodate the pipes that were a part of the original powder room. We added a cement slab to add a new dimension to the space," says Sharma.

To ensure privacy in the informal living space, Sharma created a wooden cabinet for the television unit that is connected to the ceiling and the floor by iron rods and acts as a screen to shield the space from the entrance.

The open kitchen is designed in sleek and straight lines done in a white and steel combination. The staircase lies in front of the dining space and murals of an urban cityscape adorn the walls along with an open hand fan mirror. At the land way on the first floor, a curved leather sofa placed in front of a steel rod curtain catches your attention.

"The metal screen was created to give a definite look to the floor and the sofa was placed to create a sitting space in the area," adds Sharma.

There are three bedrooms on this floor; the master bedroom and two childrens' room. The master bedroom is designed in neat and simple lines. The original bathroom area was broken down and expanded to accommodate a dressing area inside it.

"A sliding wardrobe is placed opposite the wash basin and next to it is the dressing area with a chest of drawers for storage," says Sharma.

Designed using a combination of wood, marble and glass and with separate areas for shower and WC, the bathroom has a spacious feel to it.

First published date: 16 July 2012

More news from Trends

Credit List

Owner's name Chaitanya Raju
Architect/designer Hameeda Sharma; Aamir & Hameeda Sharma Interior Designers
Cladding Studio Orion
Flooring Archean Granites
Wallcoverings Studio Orion
Paints Asian Paints
Lighting Prakash Lights
Furniture Roche Bobois, Natuzzi
Splashback Corian
Oven Aran
Stove/Hob Siemens
Ventilation Faber
Bath Toto, Villeroy & Boch
Basin Villeroy & Boch
Taps Toto
Fittings Toto
Toilet Toto