Articles / New home

Fluid form

Want to know more?

Contact us

This home is designed to be sustainable and sympathetic to the streetscape, park and river beyond

A strong cubic form hovers over this commanding site, providing strong visual connections to Mosman Bay & the Swan River Discover this article's resources 0

advertisment

From the architect: Craig Steere Architects

An aluminium box form was designed to appear to perch gracefully on a sculptured column that mimics tree forms of the park. The upper floor concrete balustrade gently unfurls to define the outdoor living and continues deep into the home, in a strategy to draw the exterior to its interior. This fluid form offers occupants a softened outlook of warm, organic textures, evoking the limestone caves and outcrops on the cliffs beyond, further enhanced in the evening by the warm and soft qualities of artificial lighting. Moveable slimline glazing frames provide virtually unobstructed views.


Physical/visual connection to the outside

The ground floor of this family home accommodates open plan living, dining and kitchen that diffuse into external gardens and courtyards with primary outlooks towards the parkland and river.

The dining and kitchen areas sit on a low raised terrace in a move that allows unobstructed views over the living area and out towards the park and river.

The upper level with secondary bedrooms for children and guests, main bedroom, ensuite and dressing continue to address the site, with outlooks strategically framed, and apertures that invite quality sun and breeze. Louvred windows to all secondary bedrooms are placed to specfically capture and encourage the breeze into the home.

Privacy

The home accomodates a second living room on the upper floor, which provides the opportunity for seclusion and privacy. In this area, narrow appertures and highlight windows still allow the users to feel connected to the site, while maintaining their privacy. Within the external courtyards and interior, vertical fins obscure view to maintain privacy.

Long-term materiality

advertisment

The feature aluminium horizontal interlocking cladding was recommended for the potential for a longer live, and capacity of reuse.

ESD Considerations

Site studies were carried out to observe the optimum passive design opportunities, with consideration to prevailing winds and solar access. Planning gave valuable consideration to the fundamental passive solar design principles, further strengthened by maximizing natural light and ventilation throughout all spaces within the home, thus vastly minimizing the dependence on energy demanding artificial lighting and mechanical climate control

Client brief also highlighted the desire for spaces with the ability to open out completely towards the environment (i.e. no flyscreens) with shelter from the harsh sun and rain. This allowed the occupants to connect to the external environment in a meaningful manner.

Grey water treatment system provides scheme and grey water servicing the entirety of the gardens and verge.

Double glazing was fitted to all windows and sliding doors adding further thermal value and non-mechanical climate control.

Low VOC paints were specified both internally and externally.

Forest managed timber veneers were specified and incorporated within the cabinetry finishes.

Low energy LED lighting was predominantly used throughout and sensor systems for operation.

Material selections were based on low-maintainence and robust finishes. A disciplined colour palette was selected to ensure that the house would not date quickly (i.e. timeless design)

First published date: 16 February 2017

More news from Trends

Credit List

Architect Craig Steere, Craig Steere Architects
Builder Gage Road Constructions
Kitchen designer Craig Steere
Kitchen manufacturer Euro Trend Kitchens and Furniture
Interior designer Craig Steere
Heating Enviroplumb WA
Lighting Red Box Agencies
Furniture Hub
Photographer Angus Martin
Awards Trends International Design Awards (TIDA) Homes – Highly Commended