Articles / Renovation

End of an era

Want to know more?

Contact us

All traces of a poorly designed 1990s home have gone – in their place is a fresh look for the exterior and a bright open interior

The makeover of this 1990s home was so extensive that only the framework and the original roofline remain Discover this article's resources 0

advertisment

Lincoln Street Renovation by Koia Architects

Marketed by Unlimited Potential

This house in Auckland was originally designed back in the 1990s, and came with some typical legacies of that time, including a poor plaster cladding systems and poky rooms. But a major renovation by architect Tony Koia of Koia Architects has removed all traces of that era.

In fact, the makeover was so extensive that only the framework and the original roofline remain. Interestingly the architect did not extend the footprint; instead keeping his new design within the perimeter of the original.

"Even though the footprint is the same size, the house seems significantly bigger," says Koia. "That's because it has been opened right up on the interior, and it's a lot more transparent."

The architect says he set out to simultaneously "soften" and "sharpen" the architecture. To "soften" the look of the exterior and provide longevity, the house was reclad in rusticated cedar weatherboards, which complement the neighbouring turn-of-the-century villas.

advertisment

The exterior was at the same time “sharpened” with a new monochromatic palette that helps to define the key architectural features.

However, it's the interior that has seen the most significant changes.

"Before the renovation, the house has a very sad, '90s feel," says Koia.

"It was a soft yellow throughout, and very divided up, with a lot of small rooms – a very small kitchen cubicle, a hallway cubicle, separate toilet, bathroom and laundry. The mezzanine was a very small room on the upper level."

The architect subsequently removed most of the internal walls to open up the living spaces, and enlarged the top level to create a dramatic, open mezzanine floor that replaces the closed-off room. Glass balustrading ensures the full double-height volume can be appreciated from all the living areas.

The living spaces now flow in both directions – to the elevated terrace at the front, and to a new, beautifully landscaped outdoor living area at the rear.

And, needless to say, the house was completely rewired and is now a "smart house", with iPad controls for the lighting, heating, blinds, home security and audiovisual systems.



First published date: 09 March 2017

More news from Trends

Credit List

Architect Tony Koia, Koia Architects