Articles / Civic & Institutional

Dining at the peak

Want to know more?

Contact us

This hut contains a restaurant and is located next to the cable station Oberholz in Obereggen with direct connection to the ski slope

It's a hut containing a restaurant and it is located next to the cable station with direct connection to the ski slope Discover this article's resources 0

advertisment

From the architect Peter Pichler Architecture

Photography by Oskar Dariz

Peter Pichler Architecture, in collaboration with Architect Pavol Mikolajcak, won a competition to design a new mountain hut at 2.000m in the Italian Dolomites in 2015.

The hut contains a restaurant and is located next to the cable station Oberholz in Obereggen with direct connection to the ski slope.

The cantilevering structure grows out of the hill like a fallen tree with three main branches creating a symbiosis with the landscape. Each of them is facing towards the three most important surrounding mountains. At the end of the branches a large glass facade frames the surrounding mountains from the interior of the hut. The sloped roof shape of the glasses takes his inspiration from typical huts in the area, while the branching roof and complex structural interior expresses a new and contemporary interpretation of the classic mountain hut.

The interior is defined by a complex, curvilinear and visible wood structure that gradually fades into walls and creates so called “pockets” for intimacy. It could also be seen as a new open space interpretation of the classic “Stube”, well known in typical structures of the area.

advertisment

The entire hut is constructed with wood: structural elements and interior in spruce, the facade in larch, furniture in oak- all typical woods from the area. A homogenous sculpture with local materials.

The ground floor of the hut consists of the main restaurant / lounge area. The bar is located next to the entrance and is directly connected to the restaurant. Kitchen and food storage / delivery space are also on the ground floor. Main restrooms, staff room and technical facilities are located on the -1 floor. The outdoor space is defined by a big terrace oriented towards the southwest.

First published date: 22 February 2017

More news from Trends

Credit List

Architect Peter Pichler Architecture
Partner Architect Pavol Mikolajcak
Photography Oskar Dariz