Articles / Renovation

Conservation effort

Want to know more?

Contact us

Design Storey sought to respect the character and history of this building by conserving original features and acknowledging its industrial past

The historical part of the home is on display in the kitchen/dining area

advertisment

Design: Design Storey

About the project (text supplied): The Miner’s Cottages are two c18th cottages located on the High Street in the Somerset village of Pensford. Formerly two cottages, they had been joined together in the 1950s to form a single residence. Design Storey acting, as both architects and developers for the project, had a vision to reinstate the original configuration of the cottages and fully restore them to create two dwellings appropriate for 21st century living.

Our approach was to respect the character and history of the building by conserving original features whilst acknowledging its industrial past. A new dining kitchen was added to the rear this was clad in narrow larch boards, stained coal black, to reflect the mining heritage of the area. Large bifold doors and a deck were added to take advantage of the elevated position and views connecting the cottages to their natural surroundings. Rather than replace features that were missing, we stripped Miner’s Cottage I back to its simple rustic roots and enhanced the original features that remained. The intention was to create a blank canvas for the new owner to tailor to their own requirements.

Awards

Conservation Award – 2017 RIBA South West
Region Award – 2017 RIBA South West
Readers Choice – 2016 Daily Telegraph HBR Awards
Best Renovation – 2016 Daily Telegraph HBR Awards

advertisment

First published date: 13 February 2018

More news from Trends