Articles / New homes

An iconic address

Want to know more?

Contact us

Situated opposite the Petronas Twin Towers is one of Malaysia's most prestigious residences

An iconic address

advertisment

Ideally, every major city in the world should have a large, landscaped area located at its centre to balance the towering concrete, steel and glass buildings that dominate its skyline. Just as New York has Central Park, Malaysia's capital has the Kuala Lumpur City Centre.

Developed as a 40-hectare site that includes commercial buildings, KLCC's outstanding features are the Petronas Twin Towers and 20-hectare park designed by the late Roberto Burle Marx.

The latest stage in the site's development includes the construction of twin condominium towers known as The Binjai.

Mindful of the site's architectural pedigree, developers Layar Intan have ensured The Binjai encompasses the best in urban living, says development manager Adelaine Foo-Lei.

Architects Allen Jack + Cottier have designed a two-tower complex housing 171 condominiums, each with an average floor area of 300m2.

advertisment

Project director Reg Smith says The Binjai's design complements the Petronas Twin Towers, yet it has many features that set it apart as a prestigious residential complex.

"The multi-faceted façade consists of a variety of shapes, patterns and textures to create visual interest. It also emphasises the residential nature of the building in contrast to the commercial façades within the KLCC development, which have continuously repeating elements of concrete, glass and steel," says Smith.

In addition to providing a distinctive exterior, the façade offers general sun protection through the use of projecting horizontal features.

Although unified in concept and design, the towers have marked differences. The most obvious being that one of the towers has two units per floor, while the other tower has three.

"The two buildings are like brother and sister, in that they share the same language, but they are not identical," Smith says.

Inside The Binjai, regardless of whether it is a three-bedroom apartment or a two-level penthouse, every condominium has a view of the Petronas Twin Towers opposite and the park below. Private balconies capture the view as well as provide natural lighting and ventilation. These lanai areas each have individual adjustable louvres in sliding panels that can be opened or closed for natural cross ventilation.

Interior design company Lim Teo + Wilkes Design Works created each apartment scheme. They hand-picked quality materials for texture, harmony, function and adaptability. Uplighting is provided to heighten the sense of space, while allowing for the individual lighting installation of future residents.

In addition, the use of the longest feasible floor space ensures each condominium has the utmost flexibility in the layout for future modifications.

The show apartment featured in these pages is designed as a sumptuous living environment. It has an eclectic selection of antiques and artworks that illustrate the colour and vitality specific to a homeowner's personal taste and style.

The ability to view the apartment from one side to the other with open vistas has been enhanced by the placement of large translucent pivoting panels to divide spaces. Open-plan living is further promoted by the use of furniture to delineate spaces, such as the placement of the curved sofa to define the home entertainment zone.

The imported stone floor, together with the neutral colour of walls in the living areas, provide a neutral background upon which the owner can imprint their personality.

In the bedrooms, the Burmese teak floors provide a warm contrast to the marble in the living areas. The timber floors inject an Asian flavour by evoking the tropical countryside.

The bathroom is spacious with marble and Italian mosaic finishes, sleek polished chrome fittings and high-quality porcelain.

To ensure security and further privacy, each residence at The Binjai has its own lift lobby which is accessible from the grand central lobby. The lobby area features luxurious materials such as granite and travertine and is three storeys high. It is open to the outside air, with screens providing shelter from the weather as well as shade.

The amenities and facilities for residents are of resort standard. There is a swimming pool, lap pool, wading pool, spa pool, tennis court, gymnasium, steam room, squash court and lounge.

Support features include an integrated security system, property manager, function room and fast link broadband internet connection. There are 426 secure car bays to provide easy accessibility and parking for residents and guests.

"The Binjai is the only choice for those who aspire to the very best standard in city living. Every home offers rooms of generous proportions that are designed with exquisite attention to detail," says Foo-Lei.

First published date: 19 April 2005

More news from Trends